Kurz výroby biblických postaviček

Plakát postavičkyCo jsou to biblické postavičky? Co všechno je k jejich výrobě potřeba a jak na to? – to všechno bude obsahem kurzu, který se bude konat od pátku 22. do soboty 23. dubna. Každý účastník si během těchto dvou dnů vyrobí jednu postavičku, kterou si bude moci ponechat, nebo jí dát k používání při liturgii. Je nutné se přihlásit dopředu, arch k zapsání bude do konce března umístěný v sakristii. Podrobnější informace pak budou upřesněny během dubna.

Biblické postavičky poprvé vyrobila sestra Anita Derungs v roce 1964 ve Švýcarsku. V dalších letech se dále vyvíjely a zlepšovaly, nohy ze dřeva byly nahrazeny olovem kvůli stabilitě, začaly se používat kvalitnější materiály. V roce 1975 se pak postup výroby ustálil a od té doby se už nemění. Do České republiky se rozšířila jejich výroba až v roce 2001, kdy se sešli zástupci z Polska, Maďarska a České republiky a proběhl první kurz v Domě ticha v Heiligenkreuz u Štýrského Hradce.

Biblické postavičky se mohou používat při setkání nad Biblí, katechezi dětí, při mších svatých, kde zobrazují výjevy z evangelia, a podobně. Více informací k historii a různé zajímavosti naleznete na internetových stránkách http://www.biblickepostavicky.cz.